THE CEDARS PUBLIC HOUSE

The 0.76 hectare site sits within the small, traditional village of Binsted, and is surrounded by mainly residential buildings. The pub fronts directly onto The Street, facing north, with vehicle access from both sides of the building. Trees and hedgerows substantially enclose the rear boundaries, with more open fields beyond to the south. The public house itself is made up of a narrow two storey brick section to the front, with a large single storey flat roof extension to the rear. The pitched roofs are slate tiled, and the windows are a mixture of painted timber and uPVC.

Aside from the need for substantial renovation of the existing building fabric and services, the proposals for reconfiguration essentially provide improved catering facilities in order to serve an increased target dining capability. The existing dining room is better defined by the removal of two external doors and the relocation of the access door to the kitchen. The two porches on the front elevation are removed and replaced by a larger single entrance porch. The existing covered barbeque area to the north-east is to be retained and fully enclosed as a storage area, whilst the adjoining covered smoking shelter (37.4 sq metres) is to be demolished, along with the rear customer WC and replaced by a single storey pitched roof addition (53.2 sq metres GIA) which will provide a new dining area and entrance lobby. A further single storey extension will be added to the rear of the existing kitchen, providing additional preparation and storage space.

The building forms are deliberately modest in form, reducing visual impact and adopting plain clay roofing tiles and timber weather boarding. Darker building materials have been adopted to recess the built form into the setting, thereby reducing visual impact. The brickwork to the front of the pub will be painted to create a brighter impression, and the new entrance porch will be timber framed and glazed over timber boarding. The car park will be separated form the adjoining parking area and the field by 1200 mm high post and rail fencing, and the pub garden boundaries will be planted with native hedging to provide privacy and visual screening.

Image Gallery